Kuskus z pesto z suszonych pomidorów i pieczonymi warzywami

Autor przepisu: Zabawa w gotowanie

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy Kuskus perłowy MELVIT
  • 80 g suszonych pomidorów z zalewy
  • Garść natki pietruszki
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • Sól/pieprz do smaku
  • Małe marchewki
  • Fasolka szparagowa
  • Hummus klasyczny i natka pietruszki do podania

Sposób przygotowania kuskusu z pesto z suszonych pomidorów i pieczonymi warzywami:

Kaszę ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. W między czasie przygotuj pesto, zmiksuj pomidory, natkę, sok z cytryny i czosnek na pesto, w razie konieczności dopraw do smaku. Gotowe pesto wymieszaj z kaszą. Marchewki obierz, z fasolki odkrój końcówki. Wrzuć do wrzątku i gotuj ok. 10 minut, po tym czasie odcedź, wrzuć na blachę piekarnika, posól, oblej oliwą, oprósz solą i pieprzem, wstaw do nagrzanego do 200 stopni piekarnika, piecz ok.15-20 minut. Na talerzach rozsmaruj hummus, ułóż na nim kaszę, a na kaszy upieczone warzywa. Obsyp danie natką pietruszki.

Czas przygotowania:
45 min.
Ilość porcji:
4
Poziom trudności:
Łatwy
Autor przepisu: Zabawa w gotowanie