Kuskus z pesto z suszonych pomidorów i pieczonymi warzywami
Składniki:
- 1 szklanka kaszy Kuskus perłowy MELVIT
- 80 g suszonych pomidorów z zalewy
- Garść natki pietruszki
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki soku z cytryny
- Sól/pieprz do smaku
- Małe marchewki
- Fasolka szparagowa
- Hummus klasyczny i natka pietruszki do podania
Sposób przygotowania kuskusu z pesto z suszonych pomidorów i pieczonymi warzywami:
Kaszę ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. W między czasie przygotuj pesto, zmiksuj pomidory, natkę, sok z cytryny i czosnek na pesto, w razie konieczności dopraw do smaku. Gotowe pesto wymieszaj z kaszą. Marchewki obierz, z fasolki odkrój końcówki. Wrzuć do wrzątku i gotuj ok. 10 minut, po tym czasie odcedź, wrzuć na blachę piekarnika, posól, oblej oliwą, oprósz solą i pieprzem, wstaw do nagrzanego do 200 stopni piekarnika, piecz ok.15-20 minut. Na talerzach rozsmaruj hummus, ułóż na nim kaszę, a na kaszy upieczone warzywa. Obsyp danie natką pietruszki.