Dyniowe curry z kaszą orkiszową i świeżą, zieloną kolendrą
Składniki:
- 5 łyżek kaszy orkiszowej Melvit
- 1/2 średniej dyni (hokkaido nie trzeba obierać)
- 1,5 szklanki mleka kokosowego
- 1 czerwona papryka
- 1 średnia cukinia
- 1 marchewka
- 1 korzeń pietruszki
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 cm kawałek świeżego imbiru
- 1 cm papryczki chili
- 1/4 łyżeczki curry
- 1/2 łyżeczki sproszkowanych nasion kolendry
- łyżka sosu sojowego
- szczypta świeżo mielonego pieprzu
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 1/2 soku z limonki
- Szczypta utartej skórki z limonki
- garść świeżej kolendry
Sposób przygotowania dyniowego curry z kaszą orkiszową i świeżą, zieloną kolendrą:
Warzywa myję, obieram i kroję na średniej wielkości części. Czosnek obieram, rozgniatam i szatkuję na drobne kawałki. Imbir obieram i kroję.
Około centymetrowy kawałek papryczki chili oczyszczam z pestek i szatkuję. Cebulę obieram, myję i kroję na pióra. Paprykę oczyszczam z pestek i kroję w kostkę.
W garnku z grubym dnem lub na wysokiej patelni rozgrzewam olej kokosowy, wrzucam pokrojone warzywa, cebulę, pieprz, nasiona kolendry, imbir, ostrą papryczkę, czosnek i sos sojowy. Przesmażam przez 10 minut na dość wysokim ogniu. Dolewam pół szklanki wody, wyciśnięty sok z limonki, kaszę, utartą skórkę z limonki, żółte curry i podduszam.
Następnie dodaję mleko kokosowe i gotuję w nim całość przez 10-15 minut. Całość podaję w miseczce z dodatkiem garści świeżej, zielonej kolendry.
Smacznego!