Stir Fry z chrupiących warzyw korzeniowych z prażonym siemieniem lnianym
Składniki:
- 8 łyżek siemienia lnianego Melvit
- 12 szt. marchwi
- 8 szt. korzenia pietruszki
- 1 seler korzeniowy duża bulwa
- 4 łodygi selera naciowego
- 1 por biała część
- 2 ząbki czosnku
- 6 łyżek oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
- 80 g orzechów ziemnych
- pieprz, cukier do smaku
- 1 doniczka świeżej kolendry
- 50 g kiełki jarmużu
Sposób przygotowania Stir Fry z chrupiących warzyw korzeniowych z prażonym siemieniem lnianym:
Warzywa korzeniowe (marchew, pietruszkę i seler) oraz pora i selera naciowego pokrój w julienne (zapałki), czosnek w plasterki. W woku rozgrzej olej, dodaj pokrojone warzywa korzeniowe, czosnek i smaż około 2 min. Dodaj seler naciowy i pora, smaż jeszcze przez chwilę do momentu aż warzywa będą miękkie, lecz w dalszym ciągu jędrne. Na koniec dorzuć siemię lniane (uprzednio uprażone na suchej patelni, od momentu strzelania 2-3 min potrząsając co 1 min) i orzechy ziemne dopraw sosem sojowym, olejem sezamowym, szczyptą czarnego pieprzu. Całość posyp świeżą kolendrą i kiełkami jarmużu.