Tarta z jabłkami
Składniki:
- 2,5 szklanki mąki poznańskiej MELVIT
- 1 jajko
- 0,5 szklanki ciepłej wody
- 1 cebula
- 200 g kapusty kiszonej
- 1 marchewka
- 100 g pieczarek
- 2-3 łyżki sosu sojowego
- Olej do smażenia
- 3/4 szklanki bulionu warzywnego lub wody
- Sól, pieprz
- Natka pietruszki do podania
Sposób przygotowania:
Mąkę umieść w misce, zrób wgłębienie, wbij jajko i mieszaj widelcem wlewając powoli wodę. Wyrób elastyczne ciasto (ok. 5 minut) i odstaw na 15 minut. Po tym czasie ciasto podziel na mniejsze części, wałkuj niezbyt cienko i tnij na małe kwadraty. Gotuj w osolnej wodzie przez ok. 1-2 minut. Wcześniej możesz przygotować kapustę z pieczarkami. Na patelni rozgrzej olej, podsmaż pokjoroną w kostkę cebulę, dodaj pokrojone w kostkę pieczarki, smaż do zarumienienia. Po tym czasie dorzuć opłukaną wcześniej kapustę i smaż kolejne 5 minut, dopraw solą, pieprzem i sosem sojowym. Podlej bulionem i gotuj aż odparuje. Wymieszaj w ugotowanym makaronem i podaj obsypane posiekaną natką pietruszki.