Pyszna sałata z rukoli z sezonowymi owocami
Składniki:
- torebka mieszanki Trendy Lunch z burakami i czosnkiem niedźwiedzim Melvit
- 1/2 szklanki soku jabłkowego
- 1/2 łyżki masła klarowanego
- 1/2 łyżki syropu klonowego
- 1/2 łyżki sosu sojowego
- garść czereśni lub wiśni
- garść białej/czerwonej lub czarnej porzeczki
- garść agrestu
- dwie garście rukoli (można też zmieszać ze szpinakiem)
- świeżo mielony pieprz do smaku
Sposób przygotowania pysznej sałatki z rukoli z sezonowymi owocami:
Dressing : łyżka jasnego oleju sezamowego lub orzechowego, trochę cytryny, łyżeczka miodu lub innego sodu wymieszana w kubeczku
Torebkę Trendy Lunch rozcinam nożyczkami, podprażam na odrobinie masła klarowanego, zalewam szklanką soku zmieszanego z wodą i gotuję aż wchłonie cały płyn.
Odstawiam na bok. Często wykorzystuję ugotowaną wcześniej mieszankę, jedynie podsmażam ją delikatnie lub podgrzewam na parze.
Czereśnie kroję na połówki i dryluję, podsmażam na wysokim ogniu na maśle klarowanym z odrobiną sosu sojowego i świeżo zmielonego pieprzu – to takie szybkie podsmażenie, owoce nadal powinny być jędrne po zdjęciu z patelni, po prostu stają się cieplejsze i puszczają lekko sok. Przy końcu smażenia polewam je niewielką ilością syropu klonowego, mieszam i zdejmuję z ognia.
Świeże liście rukoli mieszam z dwiema/trzema łyżkami ugotowanej mieszanki, wykładam na wszystko podsmażone czereśnie i pozostałe ulubione owoce, skrapiam dressingiem i podaję od razu. Przyznam się że uwielbiam takie połączenia, świeże, chrupiące, lekko kwaśne, słodkie i słone!