Spring rolls z pysznym sosem orzechowym (4 sztuki)
Składniki:
- 1/2 torebki ugotowanej mieszanki Trendy Lunch ryż z marchewką
- 2 ogórki małosolne
- 2 młode marchewki
- 4 rzodkiewki
- 4 białe szparagi (pozostałość z obiadu) lub kilka zielonych
- garść chrupiącej ruwkii wodnej lub rukoli
- kawałek marynowanego imbiru (opcjonalnie)
- sól/pieprz do smaku
- 4 kawałki papieru ryżowego
Sposób przygotowania Spring rolls z pysznym sosem orzechowym (4 sztuki):
W miseczce mieszam składniki na sos, ostrej papryczki dodaję według uznania – to samo dotyczy kolendry. Jeśli sos jest zbyt gęsty, rozrabiam go z łyżeczką soku jabłkowego albo po prostu z wodą. Na koniec do sosu dodaję poszatkowaną drobno kolendrę.
Ogórka i marchewki kroję na dość drobne zapałki, bez obierania ze skórki, myję je tylko jeśli jest taka potrzeba. Rzodkiewkę myję i kroję w kostkę, szparagi na mniejsze części. Papier ryżowy moczę przez około 5 minut w wodzie, miękki wykładam na papier do pieczenia i układam na nim po kolei ulubione składniki, na koniec dodaję łyżkę ugotowanej mieszanki Trendy Lunch i świeże, chrupiące zioła. Najlepiej składniki ułożyć z jednej strony okrągłego papieru dość ciasno, zawinąć papier z obu boków i potem pewnym ruchem zacząć zwijać już w poprzek lekko dociskając zawartość. Gotowy rulonik odkładam na bok i szykuję następny. Przed podaniem można te wiosenne ruloniki przekroić ostrym nożem lub też można je podawać w całości, koniecznie z pysznym orzechowym sosem.
na sos:
- czubata łyżka masła orzechowego
- łyżeczka sosu sojowego
- łyżeczka miodu
- garść poszatkowanej kolendry
- kawałek papryczki chili (wg uznania)
- sok wyciśnięty z limonki