Kotleciki szpinakowo-jaglane
Składniki:
- ½ szklanki kaszy jaglanej Melvit
- 2 spore garście świeżego szpinaku
- 1 ząbek czosnku
- 1 mała cebula lub szalotka
- 2-3 łyżki mąki lub bułki tartej
- ¼ szklanki oleju
- Sól, pieprz, kurkuma do smaku
Sposób przygotowania kotlecików szpinakowo-jaglanych:
Kaszę prażymy na suchej patelni, zalewamy 2 szklankami wody i gotujemy do momentu wchłonięcia płynu. Odstawiamy do ostygnięcia. Szpinak siekamy drobno, podobnie cebulę i czosnek. Dodajemy do kaszy jaglanej razem z olejem, przyprawami i bułką tartą. Wyrabiamy ręką by utworzyła się dość zawarta masa. W dłoniach posmarowanych olejem formujemy kotleciki, układamy na papierze do pieczenia i pieczemy ok. 20-25 minut w 200 stopniach. W połowie pieczenia możemy obrócić kotleciki. Podajemy z ulubionymi dodatkami, np. miksem sałat i pieczonymi batatami.