Kasza jaglana z pesto z jarmużu, suszonymi pomidorami i fetą
Składniki:
- ½ szklanki kaszy jaglanej Melvit
- 50 g sera feta
- 6-8 suszonych pomidorów
- Pesto:
- 2 garście jarmużu
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki soku z cytryny
- 50 ml oliwy z oliwek
- Sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania kaszy jaglanej z pesto z jarmużu, suszonych pomidorów i fety:
Kaszę prażymy na suchej patelni, a następnie zalewamy wodą (1,5 szklanki) i gotujemy aż wchłonie cały płyn. W tym czasie przygotowujemy pesto. Wszystkie składniki na pesto umieszczamy w pojemniku blendera ręcznego i miksujemy do uzyskania pożądanej konsystencji. W razie potrzeby dolewamy więcej oliwy. Doprawiamy do smaku. Ugotowaną kaszę mieszamy z pesto, podajemy z pokrojonymi suszonymi pomidorkami i pokruszoną fetą.