USZKA Z PIECZARKAMI LUB GRZYBAMI
Składniki:
- Ciasto:
- 370 g mąki z płaskurki Melvit + do podsypywania
- 1/2 łyżeczka soli
- 250 ml gorącej wody
- 25 g masła
- Farsz:
- 2 łyżki masła
- 600 g pieczarek
- 2 cebule
- sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania uszek z pieczarkami lub grzybami:
Masło rozgrzewamy na patelni, smażymy pokrojoną w kostkę cebulę, którą oprószamy solą. Pieczarki kroimy w drobną kostkę, wrzucamy je do podsmażonej, zarumienionej cebuli. Smażymy ok 10 minut, doprawiamy do smaku.
Składniki na ciasto mieszamy w misce i wyrabiamy. W razie konieczności podsypujemy mąką. Wałkujemy, wykrawamy kółka wielkości ok 5 cm, nakładamy farsz i formujemy uszka. Gotujemy w osolonej wodzie ok.2-3 minuty od momenty gdy wypłyną. Podajemy z barszczem.