Hummus
Składniki:
- 200 g cieciorki Melvit
- 2-3 łyżki soku z cytryny
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka zmielonego kminku
- sól
- 2 łyżki Tahiti
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka wody
- natka pietruszki
Jak przygotować hummus:
Zalej cieciorkę wodą i pozostaw na noc. Następnego dnia gotuj ją co najmniej 40 min. na wolnym ogniu do momentu, aż pojedyncze ziarno będzie można bez problemu zgnieść.
Ugotowane ziarna, sok z cytryny, rozgnieciony czosnek, kminek, sól, tahini oraz wodę zblenduj na idealnie kremową masę. Możesz dodać więcej soku z cytryny, czosnku, kminku i soli według uznania. Na koniec wymieszaj go z drobno posiekaną natkę pietruszki.
Gotowy humus przełóż do miski i skropl oliwą z oliwek. Możesz podawać go jako dip do surowych warzyw (ogórki, seler naciowy), z chlebkami pita lub jako pasta do smarowania chleba (przepis na chleb).