Pierniczki!
Składniki:
- 300 g mąki orkiszowej
- 100 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki sody
- 1/2 łyżeczki soli
- 150 g masła klarowanego
- 2 łyżki przyprawy korzennej
- 1 płaska łyżka kakao
- 80 g ksylitolu
- 4 łyżki płynnego miodu
- 1 jajo
- 1 żółtko
Jak przygotować pierniczki:
Mąkę, sodę, przyprawy, ksylitol i sól łączymy w jednej misce. Masło rozpuszczamy i lekko studzimy. Do mieszanki z mąkami dodajemy roztrzepane jajka i przestudzone masło. Mieszamy i wyrabiamy ciasto. Nie przejmujemy się jeśli jest trochę klejące.
Wkładamy do lodówki na godzinę lub na całą noc. Rozwałkowujemy ciasto na ok 0,5 mm w razie konieczności podsypując mąką. Wycinamy kształty i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok.6 minut w temperaturze 180 stopni.
Po ostygnięciu dekorujemy.