Pierogi gryczane z kaszą jaglaną
Składniki:
- 150 g mąki gryczanej Melvit
- 100 g mąki pszennej razowej Melvit
- 150 ml gorącej wody
- ½ łyżeczki soli
- Na nadzienie:
- 1/3 szklanki kaszy jaglanej Melvit
- 1 szalotka
- 1 łyżka masła klarowanego
- 150 g sera feta
- sól, pieprz
Jak przygotować:
Przesianą mąkę gryczaną zalać wodą, wymieszać, dosypać mąkę pszenną i zagnieść ciasto. Kaszę jaglaną przelać wrzątkiem, podprażyć i zalać 1 szklanką wody. Gotować do momentu, aż kasza wchłonie wodę. Ostudzić. Szalotkę drobno posiekać, podsmażyć na patelni na maśle klarowanym delikatnie oprószyć solą. Kaszę jaglaną, szalotkę oraz fetę wymieszać starannie, w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Ciasto rozwałkować, wykrawać krążki foremką lub szklanką. Na środek nakładać 1 łyżeczkę farszu, dokładnie zlepiać brzegi. Wrzucać partiami na osoloną, wrzącą wodę. Gotować 2-3 minuty od chwili, gdy wypłyną na powierzchnię.