Barszcz z uszkami
Składniki:
- 7 buraków (ja wybrałam te podłużne)
- 2 litry bulionu warzywnego – domowej roboty (opcjonalnie litr bulionu z suszonych grzybów)
- 2 ząbki czosnku
- pół łyżeczki majeranku
- pół łyżeczki ziół prowansalskich
- 1-2 łyżeczki octu spirytusowego
- sól i pieprz (ja użyłam cytrynowego) do smaku
- 3 szklanki mąki orkiszowej Melvit 1 kg
- ciepła woda (nie gorąca, nie letnia)
- sól
- 1,5 łyżki oleju
- 30 g suszonych grzybów leśnych
- pieczarki, cebula, marchew, pietruszka
- 2 łyżki otrąb pszennych prażonych
- sól i pieprz
Jak przygotować barszcz z uszkami:
Ugotuj buraki (nie obieraj, gotuj w łupinach) przez 1-1,5 godz. Ostudź, obierz (załóż rękawiczki, ja nie założyłam i miałam piękne buraczane dłonie) i pokrój. Połącz wywar warzywny z grzybowym lub do warzywnego, jeśli nie dodajesz grzybowego, dodaj pokrojone buraki, ocet spirytusowy, przeciśnięty czosnek. Dopraw solą i pieprzem, ziołami i majerankiem do smaku. Gotuj ok. 45-60 min.
Wsyp mąkę do miski dodaj sól i razem wymieszaj. Do szklanki wlej wodę i olej. Wodę z olejem wlej do miski z mąką i energicznie mieszaj łyżką, aż całość się zwiąże i stworzy ciężką masę. Zacznij zagniatać i połóż na posypaną mąką stolnicę. Zagniataj przez chwilę i odłóż do miski, przykryj ścierką i daj mu ‘odpocząć’. 10 minut powinno wystarczyć. Podziel na mniejsze porcje, rozwałkuj i powycinaj kółka lub kwadraciki, jak kto woli. Wypełnij farszem i sklej w dowolny kształt.
Grzyby namocz (najlepiej na noc) w wodzie. Następnie w tej samej wodzie gotuj je aż zmiękną, przez około godzinę. Odcedź, wywar możesz dodać do barszczu . Zeszklij na patelni poszatkowaną cebulę z drobniutko pokrojonymi warzywami, dodaj grzyby. Smaż wszystko na małym ogniu przez około 10 minut. Do przestudzonego farszu dodaj otręby, sól i pieprz. Całość dobrze wymieszaj. Farsz gotowy!