Tajski Trendy Lunch ze świeżym pomidorem i kalafiorem
Składniki:
- torebka Trendy Lunch Tajski
- 1 duży soczysty pomidor
- łyżka masła klarowanego lub oleju kokosowego
- dwie surowe różyczki kalafiora
- garść świeżej zielonej kolendry
- utarta skórka z cytryny szczypta
- 1 cm kawałek świeżego korzenia imbiru
Sposób przygotowania Tajskiego Trendy Lunch ze świeżym pomidorem i kalafiorem:
Pomidora obieram, wycinam gniazdo nasienne i kroję w kawałki. W rondlu rozgrzewam masło klarowane, dodaję pomidora i podsmażam go przez chwilę. Rozcinam woreczek z mieszanką i wsypuję do rondla, mieszam i podsmażam całość przez kilka chwil, dolewam szklankę gorącej wody i gotuję aż mieszanka niemal wchłonie całą wodę.
Imbir obieram i ucieram na tarce, skórkę z cytryny też, bardzo delikatnie – tylko zółtą skórkę bez białej części pod spodem. Kalafiora dzielę na maleńkie kawałki lub ucieram go na tarce na surowo, dodaję utarty korzeń imbiru i poszatkowaną kolendrę. Wszystko mieszam z ugotowaną mieszanką i serwuję. Można dodać sos sojowy do smaku albo jogurt kokosowy naturalny – będzie jeszcze lepsze!