Melvit

Kasze

Poznaj zdrowe kasze Melvit

Kasza to naturalne bogactwo błonnika, białka, minerałów i witamin, do niedawna zapomniana dziś na nowo odkrywana powraca do naszych kuchni. Kasza to nieskończona ilość pomysłów, tysiące smaków wzbogaconych cennymi minerałami, witaminami i składnikami odżywczymi. Kasze Melvit możesz jeść na słodko, na słono, na śniadanie, obiad, kolację, przekąskę lub deser.

Produkcja kasz Melvit

Wszystkie kasze Melvit produkowane są w naszym zakładzie przetwórstwa zbożowego w nowoczesnej kaszarni spełniającej najwyższe światowe standardy. Jesteśmy jednym z największych producentów kasz w Polsce, a nasza oferta obejmuje, aż 12 rodzajów kasz. Zboża przetwarzane na kasze w naszym zakładzie na pierwszym etapie są dokładnie oczyszczane i selekcjonowane, a następnie w zależności od typu produkowanej kaszy polerowane lub krojone. Cała produkcja odbywa się w obiegu zamkniętym co gwarantuje najwyższą jakość końcowego produktu.

Duża część surowca przetwarzanego na kasze Melvit, orkiszową, jęczmienną, gryczaną, czy jaglaną pochodzi z naszego gospodarstwa rolnego usytuowanego w jednym z najczystszych regionów Polski, na Warmii z dala od ośrodków przemysłowych i dróg szybkiego ruchu. To dlatego nasze kasze są tak smaczne i aromatyczne. Zobacz zdjęcia i filmy z naszych pól. (hiperłącze)

Zalety kasz

Kasze to dobro nie do przecenienia, powstają ze zbóż, których zalety ludzkość docenia od tysięcy lat. Kasze to skarbnica błonnika, białka, witamin, minerałów i innych wartości odżywczych, które trudno zliczyć. Wszystkie są zdrowe, lekkostrawne i wspomagają organizm. Kasza jaglana i gryczana mają odczyn zasadowy i odkwaszają organizm, kasza orkiszowa daje siłę, owsiana wspomaga pracę serca, a jęczmienna jest źródłem cynku odżywiającego komórki jelita oraz niacyny mającej korzystny wpływ na obniżenie złego cholesterolu.

Kasze są niskokaloryczne, przez to idealne dla osób, które dbają o sylwetkę. Więcej informacji o właściwościach kasz Melvit znajdziesz TU.

Zboża archaiczne

Wśród kasz Melvit są również te produkowane ze zbóż archaicznych: prosa, gryki i orkiszu. Są to zboża znane ludzkości od tysięcy lat, ale niestety w okresie powojennym zapomniane. Zwłaszcza proso i orkisz, których uprawy prawie całkowicie zniknęły z europejskiego krajobrazu w XX w. Dziś na nowo odkrywane ze względu na swoje prozdrowotne właściwości, wysoką zawartość białka, witamin i minerałów. Są źródłem najlepszych wartości, które możemy czerpać wprost z natury. Dodatkowym atutem zbóż archaicznych jest fakt, iż uniknęły modyfikacji mających na celu zwiększenie plonów, dlatego też np. gluten zawarty w pszenicy orkisz jest dużo lepiej przyswajalny przez organizm niż ten z pszenicy zwyczajnej.

Zboża archaiczne, z których produkujemy kasze Melvit są również smaczne, można z nich przygotować zdrowe i pyszne posiłki na słodko i na słono. Inspiracje na przepisy znajdziesz TU.

Zastosowanie kasz

Kasze Melvit są bardzo uniwersalne. Można z nich przygotować naprawę wiele smacznych potraw, mogą być dodatkiem do dań zamiast ziemniaków,  bazą pysznych i zdrowych sałatek ze świeżymi warzywami (jak np. pyszna sałatka turecka Tabbouleh z kaszą bulgur, przepis znajdziesz tu) Równie pysznie smakują w wersji na słodko z owocami miodem czy bakaliami, polecamy przepis Mai Sobczak na pyszną Kaszę Owsianą z granatem i orzechami laskowymi  lub niezapomnianą jaglankę z jabłkiem. Kasza może być również składnikiem zupy, np: krupniku z pęczakiem, lub mniej standardową zupę grzybowa z kaszą gryczaną i wędzoną śliwką.