Zupa krem z pomidorów i pieczonej papryki
Składniki:
- czarnuszka Melvit
- 1 puszka pomidorów lub 500g świeżych pomidorów
- 1 – 2 czerwone papryki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania zupy krem z pomidorami i pieczonej papryki:
Papryki myjemy i osuszamy. Układamy na blaszce do pieczenia i pieczemy do miękkości i lekkiego zaczerwienia skórki w temperaturze 200 stopni. Zawijamy w folię aluminiową lub wkładamy do woreczka strunowego na 10 minut. Po tym czasie obieramy ze skóry. W garnku rozgrzewamy olej, cebulę szatkujemy na drobno, wrzucamy, oprószamy solą i podsmażamy przez chwilę. Dodajemy posiekany czosnek, smażymy dwie minuty po czym dodajemy obraną paprykę i pomidory, dolewamy ok. 200 ml wody i gotujemy ok. 30 minut. Miksujemy na zupę krem. Podajemy z czarnuszką. Smacznego!