Zupa krem szparagowa
Składniki:
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 duży ziemniak
- 3 łyżki soczewicy MELVIT
- 10 szparagów
- 1 l bulionu
- Sól, pieprz, chili do smaku
- Świeża bazylia do podania
- Masło do smażenia
Sposób przygotowania szparazupy krem :
Cebulę oraz czosnek obierz i posiekaj w kostkę. W garnku rozpuść sporą łyżkę masła, dodaj cebulę i smaż przez chwilę mieszając, dodaj czosnek i smaż jeszcze 2 minuty, następnie dodaj soczewicę oraz obranego, pokrojonego w kostkę ziemniaka i pokrojone na mniejsze kawałki szparagi bez zdrewniałych końcówek. Zalej wszystko bulionem i gotuj do miękkości warzyw ( ok. 15-20 minut). Po tym czasie zmiksuj na gładki krem, dopraw do smaku i podawaj udekorowaną świeżą bazylią.