Zupa kalafiorowa z chrupiącą ciecierzycą

Składniki:

  • 1 średni kalafior
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 2 szklanki bulionu
  • szczypta pieprzu
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej w proszku
  • 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy Melvit
  • Papryka wędzona, sól, pieprz, kurkuma

Sposób przygotowania zupy kalafiorowej z chrupiącą ciecierzycą:

Nastaw piekarnik na 180 stopni. Kalafior oczyść z liści i podziel na różyczki. Przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wymieszaj z 2 łyżkami oleju, oprósz solą. W misce wymieszaj ciecierzycę z łyżką oliwy i przyprawami Wyłóż na blachę obok kalafiora. Piecz przez ok. 25 minut. W garnku rozgrzej łyżkę oliwy, wrzuć posiekaną cebulę i smaż do zarumienienia. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz upieczony kalafior. Przesmaż razem przez chwilę, zalej bulionem i gotuj 5 minut. Zmiksuj na zupę krem. Podawaj z chrupiącą ciecierzycą.

Czas przygotowania:
45 min
Ilość porcji:
2
Poziom trudności:
Łatwy