Zupa kalafiorowa z chrupiącą ciecierzycą
Składniki:
- 1 średni kalafior
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 2 szklanki bulionu
- szczypta pieprzu
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej w proszku
- 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy Melvit
- Papryka wędzona, sól, pieprz, kurkuma
Sposób przygotowania zupy kalafiorowej z chrupiącą ciecierzycą:
Nastaw piekarnik na 180 stopni. Kalafior oczyść z liści i podziel na różyczki. Przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wymieszaj z 2 łyżkami oleju, oprósz solą. W misce wymieszaj ciecierzycę z łyżką oliwy i przyprawami Wyłóż na blachę obok kalafiora. Piecz przez ok. 25 minut. W garnku rozgrzej łyżkę oliwy, wrzuć posiekaną cebulę i smaż do zarumienienia. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz upieczony kalafior. Przesmaż razem przez chwilę, zalej bulionem i gotuj 5 minut. Zmiksuj na zupę krem. Podawaj z chrupiącą ciecierzycą.