Zupa grzybowa z kaszą gryczaną i wędzoną śliwką
Składniki:
- 3 garście (przepłukanej) kaszy gryczanej prażonej Melvit
- włoszczyzna
- szczypta kuminu
- plasterek świeżego imbiru
- łyżka masła klarowanego
- dwie suszone, wędzone śliwki
- świeżo mielony pieprz czarny – szczypta
- dwa owoce jałowca
- kubek suszonych grzybów leśnych
- łyżka sosu sojowego
- natka pietruszki gałązka
- szczypta kurkumy
Sposób przygotowania zupy grzybowej z kaszą gryczaną i wędzoną śliwką:
Włoszczyznę obieram, myję i kroję na pół.
Grzyby myję na sicie, zalewam w misce gorącą wodą i odstawiam na około 30 minut. Kaszę płuczę na gęstym sicie i odstawiam do obcieknięcia.
Do garnka z grubym dnem a najlepiej żeliwnym dodaję szczyptę kurkumy, rozpuszczam masło klarowane, dodaję suszone śliwki, włoszczyznę zaczynając od marchewki, pietruszki, selera i na końcu pora. Podsmażam dokładając kumin, plaster imbiru, pieprz, dwa owoce jałowca, na końcu wlewam grzyby razem z wodą z moczenia i z łyżką sosu sojowego – w razie potrzeby dolewam więcej wody.
Doprowadzam całość do wrzenia, wrzucam gałązkę natki pietruszki, kaszę i gotuję do miękkości. Serwuję z poszatkowaną, świeżą natką.
Smacznego!