• Partner strategiczny:

Ziołowe kulki mięsne

Składniki:

  • ¼ szklanki (ugotowanych) płatków quinoa
  • 300 g zmielonej/posiekanej piersi indyka
  • 1 jajko
  • ulubione zioła (włoskie, prowansalskie, oregano)
  • oliwa do smażenia
  • sól, świeżo zmielony pieprz do smaku
  • mała czerwona cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • panierka z płatków quinoa

Jak przygotować:

Posiekaj lub zmiel mięso. Dodaj ugotowane płatki quinoa, jajko, dopraw ziołami. Posiekaj i zeszklij na patelni czosnek i cebulę. Gdy trochę wystygną dodaj do mięsa. Wszystko dokładnie wymieszaj. Na talerzu wysyp suche płatki quinoa. Formuj małe kulki i obtocz każdą w płatkach. Smaż na patelni aż będą rumiane. Na koniec przykryj pokrywką i smaż na malutkim ogniu 5-10 min.

Możesz je podać w towarzystwie ulubionej sałaty jako kolacja lub z sosem pomidorowym na obiad.

Smacznego!

Czas przygotowania:
Ilość porcji:
Poziom trudności:
Łatwy