Przepis Szaszłyki drobiowe z ryżem basmati

Szaszłyki drobiowe z ryżem basmati

Autor przepisu: Fit Lovers

Składniki:

  • 1 saszetka ryżu Basmati Indie Melvit
  • pierś z kurczaka 150 g
  • dowolne warzywa: pieczarki, cukinia, cebula, papryka
  • długie wykałaczki
  • marynata: przecier pomidorowy, olej kokosowy, curry
  • kurkuma (opcjonalnie łyżeczka oleju kokosowego) do zabarwienia ryżu

Sposób przygotowania szaszłyków drobiowych z ryżem basmati:

Kroimy pierś na małe kawałki, w misce łączymy przecier pomidorowy, olej kokosowy, curry. Wrzucamy pierś do miski i dokładnie mieszamy tak, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły.  Gotowe mięso nabijamy na przemienne na długie wykałaczki z pokrojonymi warzywami. Szaszłyki kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni i pieczemy ok. 25 min. Gotujemy ryż według wskazówek na opakowaniu. Po ugotowaniu przesypujemy go do miski i łączymy  1/2 łyżeczką kurkumy i opcjonalnie z łyżeczką oleju kokosowego dla lepszego rozprowadzenia. Smacznego!

Przepis Szaszłyki drobiowe z ryżem basmati
Czas przygotowania:
60 min.
Ilość porcji:
2
Poziom trudności:
Łatwy
Autor przepisu: Fit Lovers