Ziołowe kulki mięsne
Składniki:
- ¼ szklanki (ugotowanych) płatków quinoa
- 300 g zmielonej/posiekanej piersi indyka
- 1 jajko
- ulubione zioła (włoskie, prowansalskie, oregano)
- oliwa do smażenia
- sól, świeżo zmielony pieprz do smaku
- mała czerwona cebula
- 1 ząbek czosnku
- panierka z płatków quinoa
Sposób przygotowania ziołowych kulek mięsnych:
Posiekaj lub zmiel mięso. Dodaj ugotowane płatki quinoa, jajko, dopraw ziołami. Posiekaj i zeszklij na patelni czosnek i cebulę. Gdy trochę wystygną dodaj do mięsa. Wszystko dokładnie wymieszaj. Na talerzu wysyp suche płatki quinoa. Formuj małe kulki i obtocz każdą w płatkach. Smaż na patelni aż będą rumiane. Na koniec przykryj pokrywką i smaż na malutkim ogniu 5-10 min.
Możesz je podać w towarzystwie ulubionej sałaty jako kolacja lub z sosem pomidorowym na obiad.
Smacznego!