• Partner strategiczny:

Tuńczyk z puszki, kotleciki z patelni

Składniki:

  • 2 puszki tuńczyka w sobie własnym
  • mała czerwona cebula
  • pęczek pietruszki
  • mąka orkiszowa Melvit
  • jajko
  • pieprz, sól, chilli do smaku
  • łyżeczka soku z cytryny
  • ulubione dodatki (np. oliwki)

Jak przygotować:

Odsącz dokładnie tuńczyka (możesz użyć do tego sitka). Posiekaj cebulę, pietruszkę, ew. oliwki, przełóż do miski. Wbij jajo, dodaj mąkę (łyżkę lub więcej, tak aby wchłonęła wilgoć), przyprawy i wymieszaj. Uformuj kotleciki i smaż na niewielkiej ilości oleju aż będą rumiane i sprężyste. Przełóż na papierowy ręcznik w celu pozbycia się nadmiaru tłuszczu. Kotleciki możesz również upiec w piekarniku, bez dodatku tłuszczu. Podawaj z ulubioną sałatką na kolację lub w towarzystwie kaszy/ryżu jako obiad.

SMACZNEGO!

Czas przygotowania:
30 min.
Ilość porcji:
4
Poziom trudności:
Łatwy