Trufle daktylowo-migdałowe
Składniki:
100 g płatków owsianych Melvit
200 g daktyli suszonych
2 pomarańcze
120 g migdałów (lub innych orzechów)
1 łyżka kakao
50 g gorzkiej czekolady
Kakao lub zmiksowane orzechy do obtoczenia
Sposób przygotowania trufli daktylowo-migdałowych:
Daktyle kroimy na małe kawałki i wrzucamy do rondelka. Z 1 pomarańczy ścieramy skórkę i zostawiamy, następnie z obu wyciskamy sok i zalewamy daktyle (nie martwcie się jeśli ledwo je zakryje, tak ma być). Gotujemy na małym ogniu ok. 3-5 minut mieszając co chwilę i pilnując by się nie przypaliły. Gdy już daktyle będą się rozpadać odstawiamy do wystygnięcia. Migdały, płatki i kakao miksujemy razem na drobno i przesypujemy do miski. Daktyle miksujemy na gładko i dodajemy do miski z orzechami. Czekoladę siekamy na kawałeczki i dodajemy do miski razem z otartą skórką z pomarańczy, wszystko dokładnie mieszamy łyżką a się ładnie połączy. Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i obtaczamy w kakao i/lub orzechach.