• Partner strategiczny:

Tartaletki orkiszowe z czekoladowym kremem jaglanym

Autor przepisu: Zabawa w gotowanie

Składniki:

200 g mąki orkiszowej Melvit

100 g masła

30 g cukru kokosowego

2 łyżki kakao gorzkiego

1 żółtko

1/2 szklanki kaszy jaglanej Melvit

1 ½ mleka migdałowego

50 g gorzkiej czekolady

Gorzka czekolada i migdały do podania

Sposób przygotowania tartaletek orkiszowych z czekoladowym kremem jaglanym:

Mąkę, masło, cukier i kakao umieszczamy w misce. Rozgniatamy w palcach do uzyskania konsystencji piasku. Dodajemy żółtko i ewentualnie 1-2 łyżki wody. Zagniatamy ciasto i odstawiamy na 30 minut do lodówki. W tym czasie prażymy kaszę na sucho w garnku, zalewamy mlekiem i gotujemy do wchłonięcia płynu. Jeszcze ciepłą przekładamy do kielicha blendera, dodajemy czekoladę i miksujemy na gładko, w razie konieczności dolewamy odrobinę mleka. Formę na tartę lub kilka foremek na tartaletki smarujemy masłem, wykładamy ciastem i pieczemy ok. 20 minut w 200 stopniach. Studzimy. Na ciasto wykładamy krem jaglany, posypujemy posiekanymi migdałami i czekoladą. 

Czas przygotowania:
50
Ilość porcji:
1
Poziom trudności:
Średni
Autor przepisu: Zabawa w gotowanie