Tartaletki orkiszowe z czekoladowym kremem jaglanym
Składniki:
100 g masła
30 g cukru kokosowego
2 łyżki kakao gorzkiego
1 żółtko
1/2 szklanki kaszy jaglanej Melvit
1 ½ mleka migdałowego
50 g gorzkiej czekolady
Gorzka czekolada i migdały do podania
Sposób przygotowania tartaletek orkiszowych z czekoladowym kremem jaglanym:
Mąkę, masło, cukier i kakao umieszczamy w misce. Rozgniatamy w palcach do uzyskania konsystencji piasku. Dodajemy żółtko i ewentualnie 1-2 łyżki wody. Zagniatamy ciasto i odstawiamy na 30 minut do lodówki. W tym czasie prażymy kaszę na sucho w garnku, zalewamy mlekiem i gotujemy do wchłonięcia płynu. Jeszcze ciepłą przekładamy do kielicha blendera, dodajemy czekoladę i miksujemy na gładko, w razie konieczności dolewamy odrobinę mleka. Formę na tartę lub kilka foremek na tartaletki smarujemy masłem, wykładamy ciastem i pieczemy ok. 20 minut w 200 stopniach. Studzimy. Na ciasto wykładamy krem jaglany, posypujemy posiekanymi migdałami i czekoladą.