Szaszłyki drobiowe z ryżem basmati
Składniki:
- 1 saszetka ryżu Basmati Indie Melvit
- pierś z kurczaka 150 g
- dowolne warzywa: pieczarki, cukinia, cebula, papryka
- długie wykałaczki
- marynata: przecier pomidorowy, olej kokosowy, curry
- kurkuma (opcjonalnie łyżeczka oleju kokosowego) do zabarwienia ryżu
Sposób przygotowania szaszłyków drobiowych z ryżem basmati:
Kroimy pierś na małe kawałki, w misce łączymy przecier pomidorowy, olej kokosowy, curry. Wrzucamy pierś do miski i dokładnie mieszamy tak, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły. Gotowe mięso nabijamy na przemienne na długie wykałaczki z pokrojonymi warzywami. Szaszłyki kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni i pieczemy ok. 25 min. Gotujemy ryż według wskazówek na opakowaniu. Po ugotowaniu przesypujemy go do miski i łączymy 1/2 łyżeczką kurkumy i opcjonalnie z łyżeczką oleju kokosowego dla lepszego rozprowadzenia. Smacznego!