Szakszuka z grzybami na orkiszowej tortilli

Składniki:

  • 1 cebula
  • Kilka prawdziwków
  • 3 pomidory świeże lub puszka krojonych pomidorów
  • ½ papryki
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • Sól, pieprz do smaku
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki orkiszowej Melvit
  • ½ szklanka wrzątku
  • ½ łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju

Sposób przygotowania szakszuki z grzybami na orkiszowej tortilli:

Cebulę pokrój w kostkę, podsmaż na rozgrzanym oleju, gdy się lekko zarumieni się dodaj pokrojoną paprykę oraz pokrojone, oczyszczone grzyby. Smaż przez chwilę po czym dodaj pomidory pokrojone w kostkę. Wszystko razem smaż przez chwilę po czym wbij dwa jajka obok siebie. Smaż na małym ogniu aż jajka się zetną. W tym czasie przygotuj tortille. Wymieszaj mąkę sól olej i wrzątek w misce, wyrób gładkie ciasto. Podziel na 6 kawałków, rozwałkuj na cienki placek i smaż na suchej patelni do zarumienienia z obu stron. Na tortillach podawaj szakszukę z grzybami.

Czas przygotowania:
40 min
Ilość porcji:
1
Poziom trudności:
Łatwy