Szakszuka z grzybami na orkiszowej tortilli
Składniki:
- 1 cebula
- Kilka prawdziwków
- 3 pomidory świeże lub puszka krojonych pomidorów
- ½ papryki
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- Sól, pieprz do smaku
- 2 łyżki oleju do smażenia
- 2 jajka
- 2 szklanki mąki orkiszowej Melvit
- ½ szklanka wrzątku
- ½ łyżeczki soli
- 2 łyżki oleju
Sposób przygotowania szakszuki z grzybami na orkiszowej tortilli:
Cebulę pokrój w kostkę, podsmaż na rozgrzanym oleju, gdy się lekko zarumieni się dodaj pokrojoną paprykę oraz pokrojone, oczyszczone grzyby. Smaż przez chwilę po czym dodaj pomidory pokrojone w kostkę. Wszystko razem smaż przez chwilę po czym wbij dwa jajka obok siebie. Smaż na małym ogniu aż jajka się zetną. W tym czasie przygotuj tortille. Wymieszaj mąkę sól olej i wrzątek w misce, wyrób gładkie ciasto. Podziel na 6 kawałków, rozwałkuj na cienki placek i smaż na suchej patelni do zarumienienia z obu stron. Na tortillach podawaj szakszukę z grzybami.