• Partner strategiczny:
  • Partner detaliczny:

Soczewica z burakami, kozim serem i sałatą

Autor przepisu: Ula Somow

Składniki:

  • Soczewica czerwona Melvit
  • Buraczki tarte lub całe buraki do upieczenia
  • Ser kozi
  • Mix sałat
  • Pulpa pomidorowa (passata)
  • Czosnek, świeżo mielone siemię lniane, papryka wędzona, kumin, sól, pieprz, bazylia

Jak przygotować:

  1. Soczewicę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, nie mieszając. Na koniec doprawiamy przyprawami.
  2. Buraki jeśli mamy surowe – zawijamy w folię i pieczemy w piekarniku do miękkości, po czym lekko studzimy i ścieramy na tarce. Możemy wykorzystać też kupione już upieczone i zetrzeć je na tarce lub kupić już upieczone i starte.
  3. Buraczki na patelni mieszamy z przyprawami, na koniec gdy wyłączymy już ogień ser kozi i wszystko mieszamy
  4. W misce układamy sałatę, polewamy ją sokiem z cytryny.
  5. Puree z pomidra mieszamy ze świeżo zmielonym siemieniem lnianym (powinno się zagęścić po odstaniu kilku minut), czosnkiem i bazylią.
  6. W misce układamy komosę, buraki z kozim serem oraz sałatę, którą polewamy sosem pomidorowym.
  7. Do dania możemy dodać również mieszankę trendy lunch inspirowaną grecją.

TIP: Źródła białka w tym posiłku to przede wszystkim soczewica i ser kozi. Posiłek ten nadaje się do zabrania jako lunch w pracy, ale sprawdzi się również po treningu!

Czas przygotowania:
20 min
Ilość porcji:
2
Poziom trudności:
Łatwy
Autor przepisu: Ula Somow
MELVIT S.A. © 2019 Wszelkie prawa zastrzeżone

Projekt: Kreatika Studio | Realizacja: Rock The Web | Strony internetowe