Socca – naleśniki z mąki z cieciorki
Składniki:
- 1 szklanka mąki z cieciorki Melvit
- 1 szklanka wody
- 2 łyżki oliwy lub oleju
- szczypta soli
- 1 duża cukinia
- ½ szklanki bułki tartej ( zamiast bułki można wykorzystać sezam, konopie lub siemię lniane)
- 1 jajko
- pieprz, sól, bazylia
- 200 ml jogurtu naturalnego
- 1 mały ząbek czosnku
- sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania Socca- naleśniki z mąki z cieciorki:
Składniki na naleśniki mieszamy dokładnie w misce do uzyskania gładkiej konsystencji. Smażymy na dobrze rozgrzanej patelni. Odkładamy na bok. Cukinię kroimy na frytki, jajko roztrzepujemy w misce, dodajemy przyprawy. Na osobny talerz wsypujemy bułkę tartą. Cukinię obtaczamy w jajku, następnie w bułce tartej i układamy na blasze do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez ok. 15 minut. Podajemy zawinięte w naleśniki w towarzystwie sosu jogurtowego.