• Partner strategiczny:

Smoothie z pokrzywą

Autor przepisu: Maia Sobczak

Składniki:

  • 2 łyżki płatków owsianych Melvit
  • garść świeżych liści szpinaku
  • garść liści młodej pokrzywy
  • 3-4 duże plastry świeżego ananasa
  • 1/2 świeżego awokado
  • 3 cm kawałek korzenia kurkumy lub 1/4 łyżeczki sproszkowanej
  • 2 plastry świeżego imbiru
  • opcjonalnie sok z 1 limonki

Jak przygotować:

Szpinak i liście pokrzywy przemywam na sicie, odstawiam do obcieknięcia. Awokado przekrawam na pół, obieram ze skóry lub wyłuskuję miąższ łyżeczką. Ananasa obieram, kroję na plastry i wykrawam twardy środek.

Do wysokiego naczynia wrzucam szpinak, pokrzywę, ananasa, awokado, wybrane płatki, imbir i kurkumę. Całość miksuję blenderem na jednolitą masę, jeśli jest zbyt gęsty lub za słodki dodaję sok wyciśnięty z limonki i ewentualnie odrobinę wody. Smoothie działa oczyszczająco i dotleniająco krew, dodatek kurkumy, imbiru i ananasa wspomaga trawienie.  

Jak dla mnie wiosenny debeściak!

Czas przygotowania:
20 min.
Ilość porcji:
2
Poziom trudności:
Łatwy
Autor przepisu: Maia Sobczak