Sernik z kaszą jaglaną i karmelem daktylowym

Autor przepisu: Zabawa w gotowanie

Składniki:

Sposób przygotowania sernika z kaszą jaglaną i karmelem daktylowym:

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Pierniki zmiksuj w blenderze na drobno, dodaj roztopione wcześniej masło i dokładnie wymieszaj. Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia i wyłóż na blachę piernikowy spód. Piecz 15 minut. Odstaw do ostygnięcia. Kaszę ugotuj na mleku do momentu aż wchłonie płyn. Przestudź, a następnie zmiksuj w blenderze z jajkami. W misie miksera umieść ricottę, mascarpone, cukier, mąkę i skórkę z pomarańczy oraz mieszankę kaszy z jajkami. Miksuj do połączenia i uzyskania dość gęstej konsystencji. Wyłóż na podpieczony spód i piecz 50-60 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu ostudź i schłódź w lodówce przez kilka godzin. Przygotuj karmel – daktyle zalej wodą i zostaw na 30 minut po czym zmiksuj na gładki sos. Polej nim sernik przed podaniem.

Czas przygotowania:
120 min.
Ilość porcji:
Poziom trudności:
Średni
Autor przepisu: Zabawa w gotowanie