Desernik z daktylami, granolą i malinami przepis

Desernik z daktylami, granolą i malinami

Autor przepisu: Zabawa w gotowanie

Składniki:

  • 100 g daktyli
  • 100 g sera mascarpone
  • 250 g sera na sernik
  • 2 łyżki nasion chia Melvit
  • 200 g płatków owsianych Melvit
  • 2 łyżki chipsów kokosowych
  • 2 łyżki ekspandowanego amarantusa
  • 1 łyżka pestek dyni
  • 2 łyżki posiekanych orzechów (np. nerkowców)
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 2 łyżki syropu klonowego 

Sposób przygotowania desernika z daktylami, granolą i malinami:

Daktyle zalej wrzątkiem i odstaw na 30 minut. Po tym czasie odcedź i zmiksuj na pulpę w pojemniku blendera lub malakserze, dodaj ser mascarpone oraz twaróg, zmiksuj do połączenia składników. Następnie dorzuć nasiona chia i wymieszaj  widelcem. 

W czasie gdy daktyle się moczą możesz przygotować granolę. Olej rozgrzej na głębokiej patelni, dodaj posiekane orzechy, nasiona dyni i chipsy kokosowe. Podpiekaj chwilę co jakiś czas mieszając. Następnie dodaj amarantus oraz płatki i podlej syropem klonowym. Smaż jeszcze ok. 10 minut, odstaw do ostygnięcia.

Deser komponuj w słoiczkach. Na dno wsyp 2 łyżki granoli, następnie ułóż masę serową i udekoruj malinami. Schłodź przed podaniem.

Desernik z daktylami, granolą i malinami przepis
Czas przygotowania:
20 min
Ilość porcji:
2
Poziom trudności:
Łatwy
Autor przepisu: Zabawa w gotowanie