• Partner strategiczny:

Deser ryżowy z lodami truskawkowymi

Autor przepisu: Zabawa w gotowanie

Składniki:

  • 1 saszetka ryżu Białego
  • 250 ml mleka ryżowego
  • 2 łyżki kakao gorzkiego
  • 1 łyżka syropu klonowego lub z agawy
  • 200 g truskawek
  • 1 banan
  • 60 ml mleka ryżowego
  • mięta do podania

Jak przygotować:

Ryż gotujemy w mleku ryżowym z dodatkiem kakao. Gdy będzie miękki i wchłonie cały płyn dodajemy syrop w razie potrzeby. Truskawki obieramy z szypułek i myjemy. Banana obieramy. Owoce wrzucamy do blendera kielichowego, zalewamy mlekiem i miksujemy. Gotowy koktajl przelewamy do pojemnika i zamrażamy przez ok 2-3 godziny, co pól godziny mieszamy. Możemy również użyć mrożonych owoców, wtedy pomijamy etap zamrażania tylko od razu podajemy wkładając do słoiczka ryż na zmianę z lodami. Dekorujemy miętą.

Czas przygotowania:
60 min,
Ilość porcji:
4
Poziom trudności:
Łatwy
Autor przepisu: Zabawa w gotowanie