Sernik świąteczny z karmelem daktylowym

Sernik z karmelem daktylowym

Autor przepisu: Zabawa w gotowanie

Składniki:

Sposób przygotowania sernika świątecznego z karmelem daktylowym:

Mąki i masło posiekaj nożem lub wymieszaj w mikserze ze specjalną końcówką. Gdy uzyskasz konsystencję piasku dodaj żółtko i syrop z agawy. Wyrób ciasto i wyłóż nim spód tortownicy. Piekarnik nagrzej do 180 stopni i podpiecz spód przez 15 minut. W tym czasie wszystkie składniki na masę serową umieść w misce i zmiksuj do połączenia składników. Wylej masę na podpieczony spód i piecz ok. 50 minut w 180 stopniach. W tym czasie przygotuj karmel daktylowy – daktyle (bez wody, ale jej nie wylewaj), masło orzechowe i olej zmiksuj na gładko, dodawaj stopniowo wodę w której moczyły się daktyle i miksuj o uzyskania gładkiej i lekko płynnej konsystencji. Posmaruj sosem sernik wigilijny po wystudzeniu.

Świąteczny sernik gotowy!

Sernik świąteczny z karmelem daktylowym
Czas przygotowania:
150 min.
Ilość porcji:
4
Poziom trudności:
Trudny
Autor przepisu: Zabawa w gotowanie