Sernik z karmelem daktylowym
Składniki:
- 150 g mąki kukurydzianej Melvit
- 100 g mąki ryżowej Melvit
- 100 g mąki ziemniaczanej Melvit
- 150 g masła
- 1/3 szklanki syropu z agawy
- 1 żółtko
- 750 g twarogu na sernik
- 1 szklanka jogurtu greckiego
- 2 jajka
- 1/3 szklanki syropu z agawy
- 1 łyżka przyprawy korzennej
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej Melvit
- 100 g daktyli (moczone całą noc)
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 1 łyżki masła orzechowego
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
Sposób przygotowania sernika świątecznego z karmelem daktylowym:
Mąki i masło posiekaj nożem lub wymieszaj w mikserze ze specjalną końcówką. Gdy uzyskasz konsystencję piasku dodaj żółtko i syrop z agawy. Wyrób ciasto i wyłóż nim spód tortownicy. Piekarnik nagrzej do 180 stopni i podpiecz spód przez 15 minut. W tym czasie wszystkie składniki na masę serową umieść w misce i zmiksuj do połączenia składników. Wylej masę na podpieczony spód i piecz ok. 50 minut w 180 stopniach. W tym czasie przygotuj karmel daktylowy – daktyle (bez wody, ale jej nie wylewaj), masło orzechowe i olej zmiksuj na gładko, dodawaj stopniowo wodę w której moczyły się daktyle i miksuj o uzyskania gładkiej i lekko płynnej konsystencji. Posmaruj sosem sernik wigilijny po wystudzeniu.
Świąteczny sernik gotowy!