Sałatka z zieloną soczewicą
Składniki:
- ½ szklanki zielonej soczewicy Melvit
- ½ granatu
- 1 awokado
- 1 pomarańcz
- sok z ½ cytryny
- garść świeżego szpinaku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- szczypta soli
Sposób przygotowania sałatki z zieloną soczewicą:
Soczewicę namocz na 30 minut. Po tym czasie odsącz, opłukaj i zalej półtora szklanki wody. Gotuj do miękkości ok. 30 minut. Odsącz i ostudź. Awokado wyciągnij ze skórki, pokrój na kostki. Szpinak opłukaj. Dodaj awokado i szpinak do soczewicy, polej sokiem z cytryny i oliwą, oprósz szczyptą soli. Wymieszaj wszystko dokładnie. Granat rozkrój, wypukaj pestki do sałatki. Pomarańcza wyfiletuj, pokrój i dodaj do sałatki.