• Partner strategiczny:

Sałatka z jaglanym dresingiem od Mai Sobczak, lekka, smaczna i pożywna

Autor przepisu: Maia Sobczak

Składniki:

  • 2 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej Melvit
  • garść chrupiącej sałaty
  • 1 czerwona cebulka
  • garść liści mięty
  • łyżka orzechów pistacjowych lub innych
  • łyżeczka sosu sojowego
  • 1/4 szklanki oleju sezamowego jasnego lub innego słodkiego
  • średnia pomarańcza (wyciśnięty sok, u mnie z krwistej)
  • łyżeczka czerwonego pieprzu w zalewie

Jak przygotować:

Sałatę myję i odstawiam do obcieknięcia. Truskawki szypułkuję, myję, kroję i osuszam. Cebulkę obieram i szatkuję na pióra. Orzechy podprażam na suchej patelni. 

Kaszę jaglaną przekładam do wyższego pojemnika lub słoika, dodaję olej sezamowy, pieprz, sos sojowy i sok wyciśnięty z pomarańczy. Całość miksuję na gładką masę, w razie potrzeby dolewam 1 -2 łyżki wody.

Do miski wykładam sałatę, posypuję ją truskawkami, orzechami, cebulką i liśćmi mięty, doprawiam dresingiem i zjadam na świeżo.

Czas przygotowania:
20 min.
Ilość porcji:
1
Poziom trudności:
Łatwy
Autor przepisu: Maia Sobczak