Sałatka Trendy Lunch z pęczakiem, kaszą bulgur i zieloną soczewicą
Składniki:
- 30 g migdałów, blanszowanych
- 15 g słonecznika łuskanego
- Winegret
- 1 ząbek czosnku
- 35 g oliwy z oliwek
- 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 1½ łyżeczki musztardy francuskiej
- 1½ łyżeczki miodu lub 1½ łyżeczki cukru
- 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
- ¼ łyżeczki soli
- Sałatka
- 150-180 g ogórka, pokrojonego na kawałki
- 5-10 g mięty, świeżej, tylko liście, plus dodatkowa ilość do dekoracji
- 1000 g wody
- 1 łyżeczka soli
- 200 g mieszanki Trendy Lunch Melvit (pęczak, bulgur, soczewica zielona)
- 125-150 g mini mozzarelli lub 125-150 g sera mozzarella, pokrojonego na 2 cm kawałki
- 25-30 g zielonych oliwek, bez pestek, przekrojonych na pół
- 100 g suszonych pomidorów, odsączonych z zalewy, pokrojonych w 1 cm paski
- 40-50 g rukoli
- pieprz czarny, świeżo mielony, do smaku
Sposób przygotowania sałatki Trendy Lunch z pęczakiem, kaszą bulgur i zieloną soczewicą:
Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć migdały, rozdrobnić 5 s/obr. 6. Przełożyć do miseczki.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miseczkę z rozdrobnionymi migdałami, odważyć do niej słonecznik, odstawić.
Winegret
- Do naczynia miksującego włożyć czosnek, rozdrobnić 3 s/obr. 8. Czosnek zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać oliwę, sok z cytryny, musztardę, miód, pieprz i sól, wymieszać 12 s/obr. 3. Przelać do innego naczynia, odstawić.
Sałatka
- Do naczynia miksującego włożyć ogórek i miętę, rozdrobnić 4 s/obr. 4. Przełożyć do dużej miski do sałatek, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać sól, włożyć koszyczek, odważyć do niego mieszankę Trendy Lunch, gotować na parze 20-22 min/Varoma/obr. 4. W tym czasie na suchej patelni uprażyć rozdrobnione migdały i odważony słonecznik, odstawić. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, odstawić na ok. 15 min do ostudzenia.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę z rozdrobnionym ogórkiem i miętą, odważyć do niej mozzarellę, oliwki, suszone pomidory i rukolę, odstawić. Do miski dodać ugotowaną mieszankę Trendy Lunch Melvit i przygotowany wcześniej winegret, wymieszać za pomocą kopystki, doprawić pieprzem.
- Sałatkę Trendy Lunch z pęczakiem, kaszą bulgur i zieloną soczewicą podawać posypaną uprażonymi migdałami i słonecznikiem i udekorowaną miętą.
Wariant
- W winegrecie sok z cytryny można zastąpić octem balsamicznym. W zależności od osobistych upodobań można również zmodyfikować ilość miodu i użyć preferowanego typu musztardy.
Czas przygotowania:
60 min.
Ilość porcji:
4
Poziom trudności:
Średni