Roladki z łososiem
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej razowej typ 1850 Melvit
- 1 łyżeczka sezamu
- 1 łyżeczka siemienia lnianego Melvit
- sól
- 35 g masła klarowanego
- pół szklanki gorącej wody
- 250 g serka naturalnego
- ruccola – 1 opakowanie
- 300 g łososia wędzonego
Sposób przygotowania roladek z łososiem:
Do miski wsyp mąkę, sól, sezam, siemię lniane, pokrojone w kostkę masło i rozetrzyj palcami. Wlej gorącą wodę, wymieszaj Az wchłonie całą wodę. Zagniataj. (ciasto zbyt rzadkie, dodaj mąkę, zbyt gęste – dodaj wodę). Uformuj równe kulki (ok. 10-12) przykryj ściereczką (lekko wilgotną) i odstaw na 30-40 min. Następnie rozwałkuj każdą kulkę na cienki placek. Placki smaż bez dodatku tłuszczu. Nie smaż ich zbyt długo – będą wtedy z sztywne.
Tortillę posmaruj serkiem, dodaj ruccolę, a na wierzchu rozłóż kawałki łososia. Zroluj ścisło i pokrój na małe porcje.
Smacznego!