Risotto Buraczane
Składniki:
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 saszetka TL z burakiem
- 2 małe buraki
- Ok. 1 l bulionu
- ½ łyżeczki tymianku
- Sól, pieprz do smaku
- Oliwa do smażenia
- 1 łyżka masła
Sposób przygotowania risotto buraczanego:
Cebulę kroimy w małą kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę, oprószamy solą i smażymy do zarumienienia. Dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz zawartość 1 saszetki TL i smażymy przez chwilę. Zalewamy 2 chochlami bulionu. Gotujemy na wolnym ogniu. Obieramy buraki i ścieramy na tarte o grubych oczkach, dodajemy na patelnię i gotujemy dalej. Podlewamy stopniowo bulionem. I gotujemy na wolnym ogniu do momentu aż kasza będzie miękka. Nie musimy wykorzystać całego bulionu. Jeśli risotto jest już ugotowane, wyłączamy gaz i dodajemy masło. Mieszamy do momentu aż się rozpuści. Podajemy ze świeżym tymiankiem i opcjonalnie serem feta