Przepis na Risotto Buraczane

Risotto Buraczane

Autor przepisu: Zabawa w gotowanie

Składniki:

  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 saszetka TL z burakiem
  • 2 małe buraki
  • Ok. 1 l bulionu
  • ½ łyżeczki tymianku
  • Sól, pieprz do smaku
  • Oliwa do smażenia
  • 1 łyżka masła

Sposób przygotowania risotto buraczanego:

Cebulę kroimy w małą kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę, oprószamy solą i smażymy do zarumienienia. Dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz zawartość 1 saszetki TL i smażymy przez chwilę. Zalewamy 2 chochlami bulionu. Gotujemy na wolnym ogniu. Obieramy buraki i ścieramy na tarte o grubych oczkach, dodajemy na patelnię i gotujemy dalej. Podlewamy stopniowo bulionem. I gotujemy na wolnym ogniu do momentu aż kasza będzie miękka. Nie musimy wykorzystać całego bulionu. Jeśli risotto jest już ugotowane, wyłączamy gaz i dodajemy masło. Mieszamy do momentu aż się rozpuści. Podajemy ze świeżym tymiankiem i opcjonalnie serem feta

Przepis na Risotto Buraczane
Czas przygotowania:
40 min.
Ilość porcji:
2
Poziom trudności:
Łatwy
Autor przepisu: Zabawa w gotowanie