• Partner strategiczny:

Risotto ze szparagami

Autor przepisu: Zabawa w gotowanie

Składniki:

  • 1 saszetka ryżu białego Melvit
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • pęczek szparagów
  • 750 ml bulionu
  • świeże oregano lub natka pietruszki
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • Sól, pieprz
  • 30 g parmezanu
  • 1 łyżka masła do podania na koniec

Sposób przygotowania:

Cebulę pokrój w małą kosteczkę, a czosnek przeciśnij przez praskę. Na patelni rozgrzej masło wrzuć cebulę i smaż na małym ogniu, po 3 minutach dodaj czosnek i smaż jeszcze chwilę , od czasu do czasu  zamieszaj. Dodaj ryż, smaż przez 1 minutę aż się podgrzeje po czym dodaj 1/2 szklanki bulionu. Gotuj do momentu aż ryż wchłonie płyn, po czym dodaj bulion ponownie. Przed dolaniem pozostałego bulionu dodaj do ryżu opłukane i pokrojone na mniejsze kawałki szparagi. Zamieszaj i dolej bulion. Gotuj ok. 5 minut, zestaw z ognia i dodaj masło. Dokładnie zamieszaj aż masło się rozpuści, podawaj ze świeżymi ziołami i parmezanem.

Czas przygotowania:
30 min.
Ilość porcji:
2
Poziom trudności:
Średni
Autor przepisu: Zabawa w gotowanie