Pulpeciki z batata i czerwonej soczewicy /ok. 24 sztuki/
Składniki:
- 1/2 szklanki czerwonej soczewicy MELVIT
- 1 mały batat (ok. 150 g)
- 1 jajko
- 100 g bułki tartej
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2-3 łyżki oleju
- 1/2 cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka kolendry
Soczewicę ugotuj w posolonej wodzie do miękkości, odcedź i wystudź. Batata zetrzyj na tarce o małych oczkach, dodaj posiekaną cebulę i czosnek, jajko, kolendrę, sos sojowy i bułkę tartą. Dokładnie wszystko wymieszaj, następnie dodaj olej i soczewicę, zmiksuj blenderem ręcznym do połączenia składników, ale masa nie musi być bardzo gładka. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, posmaruj olejem. Z masy formuj 3-4 centymetrowe kulki, układaj na blasze. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20-25 minut.