Pstrąg łososiowy z kaszottem gryczanym
Składniki:
- Filet z pstrąga łososiowego
- 1 ząbek czosnku
- Pół cytryny
- Oliwa z oliwek
- Masło
- Sól, pieprz ziołowy
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 saszetki kaszy gryczanej Melvit
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka masła
- ok. 1 l bulionu
- gałązka rozmarynu
Sposób przygotowania pstrąga łososiowego z kaszottem gryczanym
Filet dokładnie myjemy i osuszamy, wkładamy do naczynia żaroodpornego, oprószamy solą i pieprzem, na wierzchu układamy plasterki czosnku, plastry cytryny, polewamy oliwą i układamy kilka kawałków masła. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Pieczemy pstrąga w zakrytym naczyniu przez 20 minut. W tym czasie szykujemy kaszotto. Na patelni rozgrzewamy oliwę i masło, wrzucamy posiekaną w kostkę cebulę, oprószamy ją solą i smażymy do zarumienienia, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, igiełki rozmarynu i kaszę(wysypaną z saszetek). Smażymy całość przez minutę, po czym zalewamy 1/4 bulionu. Gotujemy na patelni aż wchłonie płyn, następnie dodajemy kolejną część buliony i nadal gotujemy i tak do momentu aż kaszą będzie miękka. W razie konieczności dolewamy wody gdyby brakło nam bulionu. Doprawiamy solą i pieprzem, podajemy z upieczonym pstrągiem.