• Partner strategiczny:
  • Partner detaliczny:

Pierś kaczki z sosem żurawinowym i Trendy Lunch z kapustą i grzybami

Autor przepisu: Zabawa w gotowanie

Składniki:

Jak przygotować:

Możemy zacząć od przygotowania sosu żurawinowego. W wodzie umieścić owoce, dodać cukier i sok z pomarańczy, gotować tak długo aż żurawina popęka a sos zgęstnieje. Możemy zmiksować blenderem lub zostawić sos z kawałkami owoców.

Piersi kaczki ponacinać w kratkę na skórze, uważaj by nie uszkodzić mięsa. Doprawić solą i pieprzem. Położyć na zimnej patelni skórką do dołu i podgrzewać na średnim ogniu stopniowo wytapiając skórkę. Powinno to potrwać ok.15 minut. Po tym czasie odrówić i podsmażyć jeszcze 2 minuty. Przełożyć piersi do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec ok.1o minut. Wyłożyć mięso na talerz by odpoczęło kilka minut. W tym czasie cebulę posiekać, wrzucić na rozgrzaną patelnię z oliwą i smażyć do zarumienienia, dodać poszatkowaną brukselkę, podlać delikatnie wodą i dusić do momentu aż będzie miękka. Dodać ugotwany według wskazówek TL i wymieszać. Po tym czasie pokroić w plastry. Podawać z przygotowanym TL i sosem żurawinowym.

Czas przygotowania:
90 min.
Ilość porcji:
2
Poziom trudności:
Łatwy
Autor przepisu: Zabawa w gotowanie
MELVIT S.A. © 2019 Wszelkie prawa zastrzeżone

Projekt: Kreatika Studio | Realizacja: Rock The Web | Strony internetowe