• Partner strategiczny:
  • Partner detaliczny:

Pierś z kurczaka na pęczaku w pomidorach

Składniki:

  • pierś z kurczaka (podwójna)
  • pomidorki koktajlowe
  • 1/2 szklanki pęczaku kujawskiego Melvit
  • sól, pieprz ziołowy, słodka papryka, chilli
  • sałatka do towarzystwa: szpinak, pomarańcza, pomidorki koktajlowe, prażone pestki słonecznika, oliwa z oliwek

Jak przygotować:

Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Pierś z kurczaka umyj osusz, oczyść. Ponacinaj na niej linie, żeby przyprawy lepiej przeniknęły mięso. Dopraw solą pieprzem ziołowym i paprykami. Połóż na blasze, dookoła rozkładając umyte pomidorki koktajlowe (w całości). Włóż do piekarnika na ok. 20-30 min., w zależności od grubości mięsa. Ugotuj pęczak wg przepisu na opakowaniu. Możesz ugotować go w bulionie, wtedy smak dodatkowo wzbogaci smak kaszy. Zrób prosta sałatkę mieszając wszystkie produkty i polewając je oliwą z oliwek. Pestki słonecznika koniecznie upraż na patelni bez tłuszczu. Wyłóż pęczak na talerz, połóż na nim pierś z kurczaka, udekoruj pieczonymi pomidorkami.

Czas przygotowania:
60 min.
Ilość porcji:
Poziom trudności:
Średni
MELVIT S.A. © 2019 Wszelkie prawa zastrzeżone

Projekt: Kreatika Studio | Realizacja: Rock The Web | Strony internetowe