Pieczone udka kurczaka panierowane w maślance i płatkach owsianych
Składniki:
- 4 udka kurczaka bez kości
- ½ litra maślanki
- szklanka płatków owsianych Melvit
- 2 łyżki startego parmezanu
- 2 łyżeczki miodu
- 1 łyżka musztardy
- ½ łyżeczki czosnku w proszku
- ¼ łyżeczki rozmarynu albo ziół prowansalskich
- ¼ łyżeczki czarnego pieprzu
- ½ łyżeczki soli
Sposób przygotowania pieczonych udek kurczaka panierowanych w maślance i płatkach owsianych:
Płatki owsiane rozdrobnij w mikserze (ale nie zanadto). Połącz je ze startym parmezanem.
Maślankę, miód, musztardę oraz przyprawy wymieszaj razem.
Udka kurczaka mocz w maślance a następnie panieruj w płatkach owsianych i parmezanie. Wyłóż je na talerz i wstaw do lodówki na około 20 minut.
Wyłóż udka kurczaka na blachę i wstaw je do nagrzanego do 220 stopni piekarnika na około 20-25 minut. Przewróć udka na drugą stronę w połowie czasu pieczenia.