Pieczone udka kurczaka panierowane w maślance i płatkach owsianych

Składniki:

  • 4 udka kurczaka bez kości
  • ½ litra maślanki
  • szklanka płatków owsianych Melvit
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • 2 łyżeczki miodu
  • 1 łyżka musztardy
  • ½ łyżeczki czosnku w proszku
  • ¼ łyżeczki rozmarynu albo ziół prowansalskich
  • ¼ łyżeczki czarnego pieprzu
  • ½ łyżeczki soli

Sposób przygotowania pieczonych udek kurczaka panierowanych w maślance i płatkach owsianych:

Płatki owsiane rozdrobnij w mikserze (ale nie zanadto). Połącz je ze startym parmezanem.
Maślankę, miód, musztardę oraz przyprawy wymieszaj razem. 
Udka kurczaka mocz w maślance a następnie panieruj w płatkach owsianych i parmezanie. Wyłóż je na talerz i wstaw do lodówki na około 20 minut. 
Wyłóż udka kurczaka na blachę i wstaw je do nagrzanego do 220 stopni piekarnika na około 20-25 minut. Przewróć udka na drugą stronę w połowie czasu pieczenia.

Czas przygotowania:
120 min.
Ilość porcji:
4
Poziom trudności:
Łatwy