Pieczone jabłka na wytrawnie z łyżką kokosowego jogurtu
Składniki:
- 1 opakowanie Trendy Lunch Orkisz, buraki, papryka, czosnek niedźwiedzi 4 x 80 g
- 3 jabłka
- 1/2 szklanki tłoczonego soku jabłkowego
- łyżka masła klarowanego
- czubata łyżka jogurtu kokosowego
- 1 cm kawałek świeżego korzenia imbiru
- bazylia do dekoracji
- różowa sól, pieprz
Sposób przygotowania pieczonego jabłka na wytrawnie z łyżką kokosowego jogurtu:
Opakowanie Trendy Lunch rozcinam nożyczkami i wsypuję bezpośrednio do garnka. Dodaję łyżeczkę masła klarowanego, pieprz, sól, podprażam przez 5 minut mieszając i zalewam szklanką wody. Gotuję aż kasza wchłonie całą wodę, odstawiam na bok pod przykryciem.Piekarnik rozgrzewam do 200 stopni.Jabłka myję, odkrawam z wierzchy, tak na około 3 cm a wnętrze oczyszczam ostrą łyżeczką z gniazd nasiennych. Przekładam jabłka do wyższego pojemnika żaroodpornego, podlewam sokiem jabłkowym a do każdego jabłka wkładam niewielką ilość masła klarowanego. Pojemnik przykrywam lub owijam folią aluminiową i wstawiam na 20 minut do piekarnika żeby jabłka się podpiekły.Do podpieczonych jabłek wkładam ugotowany Trendy Lunch, podlewam łyżeczką soku jabłkowego i wstawiam na kolejne 10 minut do piekarnika, również pod przykryciem. W miejsca pomiędzy jabłkami delikatnie wsuwam odcięte wcześniej wierzchy jabłek do podpieczenia. Kawałek świeżego imbiru obieram i ucieram na tarce wprost do jogurtu kokosowego, dodaję świeżo mielony czarny pieprz i całość porządnie mieszam. Upieczone jabłka polewam imbirowym jogurtem, dekoruję bazylią i przykrywam podpieczonym wierzchem jabłka. Podaję na ciepło, pyszne lekko ostre i odrobinę słodkie – choć z cukrem się nie kolegowały.