Owsianka z piekarnika z marchewką
Składniki:
- 2,5 szklanki płatków pełnoziarnistych owsianych Melvit
- 4 średnie marchewki
- szklanka mleka/ wody
- 1 ½ łyżeczki cynamonu
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczki mielonego imbiru
- szczypta soli
- garść suszonej żurawiny
- ½ szklanki ulubionych orzechów (ja dodałam włoskie z nerkowcami)
- łyżka pestek słonecznika
- 3 łyżki miodu
- laska wanilii
Jak przygotować owsiankę z piekarnika z marchewką:
Obierz marchewki i zetrzyj na tarce na grubych oczkach. W misce wymieszaj suche składniki (zostaw kilka orzechów i żurawiny do dekoracji), w drugiej mokre i połączą wszystko dokładnie. Gdyby masa była zbyt gęsta dolej wody/mleka, za rzadka, dodaj płatki. Wysmaruj naczynie żaroodporne masłem i przełóż masę. Posyp resztą orzechów i żurawiną. Wstaw do piekarnika i zapiekaj 30-45 min w temperaturze 180 stopni. Czas może się wydłużyć, więc sprawdzaj co jakiś czas i wyjmij z piekarnika jak wierzch zrobi się przyrumieniony. Odstaw do ostygnięcia. Podawaj z dodatkiem serka naturalnego lub gęstego jogurtu naturalnego. Możesz wymieszać go z wanilią. Posyp zmielonymi orzechami i cynamonem.
Śniadanie dla dwojga gotowe!