Przepis na owsiankę z piekarnika z marchewką

Owsianka z piekarnika z marchewką

Autor przepisu: Kasia Fenix

Składniki:

  • 2,5 szklanki płatków pełnoziarnistych owsianych Melvit
  • 4 średnie marchewki
  • szklanka mleka/ wody
  • 1 ½ łyżeczki cynamonu
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczki mielonego imbiru
  • szczypta soli
  • garść suszonej żurawiny
  • ½ szklanki ulubionych orzechów (ja dodałam włoskie z nerkowcami)
  • łyżka pestek słonecznika
  • 3 łyżki miodu
  • laska wanilii

Jak przygotować owsiankę z piekarnika z marchewką:

Obierz marchewki i zetrzyj na tarce na grubych oczkach. W misce wymieszaj suche składniki (zostaw kilka orzechów i żurawiny do dekoracji), w drugiej mokre i połączą wszystko dokładnie. Gdyby masa była zbyt gęsta dolej wody/mleka, za rzadka, dodaj płatki. Wysmaruj naczynie żaroodporne masłem i przełóż masę. Posyp resztą orzechów i żurawiną. Wstaw do piekarnika i zapiekaj 30-45 min w temperaturze 180 stopni. Czas może się wydłużyć, więc sprawdzaj co jakiś czas i wyjmij z piekarnika jak wierzch zrobi się przyrumieniony. Odstaw do ostygnięcia. Podawaj z dodatkiem serka naturalnego lub gęstego jogurtu naturalnego. Możesz wymieszać go z wanilią. Posyp zmielonymi orzechami i cynamonem.

Śniadanie dla dwojga gotowe!

Przepis na owsiankę z piekarnika z marchewką
Czas przygotowania:
60 min.
Ilość porcji:
4
Poziom trudności:
Średni
Autor przepisu: Kasia Fenix