Owsianka kokosowa
Składniki:
- szklanka płatków pełnoziarnistych owsianych Melvit
- 1,5 szklanki otrębów owsianych Melvit
- 1,5 szklanki mleka kokosowego
- szczypta soli
- szczypta gałki muszkatołowej
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- 0,5 łyżeczki startego imbiru
- 0,25 szklanki rodzynek/suszonej żurawiny
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1 jajko
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 1 szklanka mrożonych owoców (truskawki, jagody, maliny)
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
Sposób przygotowania owsianki kokosowej:
1. Piekarnik rozgrzej do 180 oC. Kokilki do pieczenia wysmaruj masłem.
2. Wymieszaj ze sobą płatki owsiane, otręby, wiórki kokosowe, sól, gałkę muszkatołową, cynamon i imbir. Wymieszaj ze sobą mleko kokosowe, jajko, olej i cukier. Połącz ze sobą wszystkie składniki.
3. Na dno kokilek wsyp rodzynki/żurawinę.
4. Wyłóż połowę przygotowanej masy owsianej.
5. Następnie wsyp połowę mrożonych owoców.
6. Wyłóż resztę masy owsianej i mrożonych owoców.
7. Piecz przez ok 15 minut- 20 minut. Podawaj owsiankę z jogurtem naturalnym.